перший козацький

Проповідь Блаженнішого Онуфрія на 5-річчя інтронізації та день ангела, 25.06.2019

Share Button

25 червня тисячі православних українців разом із своїм Предстоятелем молитовно відзначили день його Ангела на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври. Участь в урочистостях також взяли представники майже всіх Помісних Православних Церков.

В цей день пам’яті свого небесного покровителя, преподобного Онуфрія Великого, Митрополит Київський і всієї України Онуфрій у проповіді пояснив, чому навчає життя святого пустельника, що кожен з нас може з нього наслідувати і знайти щастя, радість та ліки для своєї душі.

“Преподобний розказував сам про себе, що він дуже страждав перші роки життя в пустелі: від жари і холоду, нестачі води і відсутності їжі, відсутності елементарного комфорту, потрібного людині. Для земного життя. Але потім Господь послав йому ангела, який приносив трошки хліба і води. І так він прожив 30 років. Ангел причащав його у неділю та святкові дні”.

“На місці, де жив преподобний, виросла пальма з 12 гілками, по одній гілці якої приносили плоди і ними він жив ще 30 років. Таке важке життя по нашим земним міркам. Але він знайшов там інше: сладость духовну, він знайшов там Бога. І в Творці він знайшов і радість, і щастя, і мир – все, що потрібно для людини. А ми часто шукаємо те щастя не там, де потрібно: в наркотиках, алкоголі або просто розвагах цього світу”.

“Пам’ять преподобного Онуфрія Великого дивує нас завжди тим, як людина може подвизатися заради Бога. Здається, ми не маємо в чому, не можемо наслідувати йому – стати пустельниками, вести таке строге життя. Але ми можемо молитися. Душа людини має бути схожою на пустелю, не у сенсі спустошення, а звільнення від страстей, гордині, заздрості, злоби, людиноненависництва. Ось в таку пустелю людина має сходити розумом своїм, час від часу туди заходити і творити молитву, примиряти себе з Богом, щоб Він дав силу любити, навіть своїх ворогів”.

Архіпастир закликав щодня молитися, щоб розум був зайнятий Божественним ділом. Тоді йдуть думки, що несуть світлу, добру енергію, яка освітлює людину і все, що навколо нас.

Київ, Київська Лавра, 25 червня 2019

ссылка на видео: https://youtu.be/W3HmUB2qAYw

Ваш отзыв

comments

Translate »